Forældre forgældet af børnebidrag

maajip 31-at 2006 14:56

En række grønlandske kommuner har cirka 200 mio.kr til gode blandt voksne, der ikke betaler deres børnebidrag til tiden.

Efter en rundringning blandt landets 18 kommuner, har radioavisen erfaret, at der i de fleste kommuner skyldes store summer på kontoen for børnebidrag.

Efter det gennemsnitlige befolkningsantal, er borgerne i Ammassalik de mest forgældede mht. børnebidrag. I alt lyder de godt 3000 indbyggeres børnebidragsgæld på 24,3 mio.kr.

I Ivittuut kommuune har ingen børnebidragsgæld. I Ivittuut kommune, hvor Flådestation Grønnedal hører hjemme, opkræver man som den eneste kommune i landet ikke børnebidrag.

Derudover, er Nuuk kommune den der har flest kontanter udestående blandt alle 18 kommuner. I Nuup kommunea skyldes der 37.9 mio.kr på den omtalte konto. Selv om tallet er højt, er det et gennemsnitligt lavere tal i forhold til de fleste kommuner.

Har man offentlig gæld, er der mulighed for at lave en afdragsordning med de enkelte kommuner, men der er nogen, der ikke betaler eller ikke kan betale, fordi de enten ikke har noget arbejde eller er førtidspensionister. I de tilfælde kan kommunerne lægge ud med penge. I alt 735 kroner pr. barn hver måned. Og så er der dem der simpelthen ikke betaler. I de tilfælde kan kommunerne opkræve 33 procent af den forgældedes løn.