Joint Committee leverer varen

maajip 31-at 2006 09:57

På Geologisk Museum i København blev der i dag lukket og slukket for det tredje møde i den fælles grønlandsk-amerikansk-danske komité, Joint Committee (JC). Museet lagde rammen om den officielle underskriftsceremoni af en fælles hensigtserklæring om råstofsamarbejde, et såkaldt Memorandum of Understanding. Bagefter var der en reception med baggrundsmusik af Nina & Malik Hegelund og Angu.

Forinden havde embedsmændene aflagt rapport over deres gruppearbejde i de fire arbejdsgrupper. Her udtrykte Hjemmestyrets administrerende direktør Kaj Kleist, der leder den grønlandske delegation i JC, stor tilfredshed med det tredje JC-møde.

- Jeg glæder mig til at fortælle min regering om resultaterne og ser frem til vores møde i 2007, sagde Kaj Kleist.

Nogle af resultaterne der nævnes igen og igen er, udover råstofsamarbejdet, først og fremmest den konkrete udsigt til at Grønland og USA bliver forbundet gennem Baltimore flyruten til næste år. Dernæst aftalen om at Grønland fremover kan eksportere moskuskød til USA og endelig interessen fra Alcoa, verdens største aluminumsproducent.

Det er Grønland, der skal være vært ved næste møde, som bliver holdt i Ilulissat. Det blev offentliggjort til stor tilfredshed hos den amerikanske ambassadør James Cain, der flere gange har nævnt det store indtryk den nordgrønlandske by har gjort på ham.

Ambassadøren sagde i sin tale at til forskel fra dengang for 1007 år siden, da Leif den Lykkelige sejlede til USA og hjem igen, så ved USA og Grønland nu hvem hinanden er tværs over Atlanterhavet. I ambassadørens øjne meget takket være Joint Committee.

- Joint Committee har leveret og vil fortsætte med at levere varen, lovede ambassadør James Cain.

Det bliver i maj næste år, at Joint Committee mødes i Ilulissat.