Olieforurening i Qaqortoqs havnebassin

maajip 29-at 2006 10:37

Der lugter på havnen i Qaqortoq. Rent faktisk lugter der så fælt af brændselsolie fra forskellige fartøjer, at både politi, brandvæsen og formanden for kommunens tekniske udvalg dagligt får klager fra borgerne.

- Det er noget olieudslip der er forekommet de seneste 2-3 uger. Hver gang et bestemt skib er i havn, kommer der til at lugte noget så forfærdeligt og der er en oliepøl i hele havnebassinet, siger Aqqalukasik Kanuthsen, der er formand for det tekniske udvalg i Qaqortoq.

Det er særligt det gamle færøske sandsugningsskib ”Christine” han har under mistanke for at forurene havnebassinet. Derfor gik han i går til politiet for at få dem til at tage sig af forureningskilden.

- Politiet var nede og undersøge det, men der var divergerende meninger om hvem der kunne have sluppet olien ud. De vil have friske beviser, siger Aqqalukasik Kanuthsen

Sidst brandvæsnet blev alarmeret var fredag aften, hvor et fartøj havde lækket omkring 1.000 liter solarolie ud i havnen. Oprydningsarbejdet blev først afsluttet ved middagstid dagen efter.

Skibsinspektør Hans Fleischer fra søfartskontrollen her i Grønland oplyser, at de normalt kun ser danske og grønlandske skibe efter i sømmene. Men de kan, på opfordring fra politi eller borgere, undersøge udenlandske skibe, hvor der er mistanke om forurening.