Finn Karlsen: Sælerne bliver ikke kølledræbt

Allattoq Mads Lynge
maajip 23-at 2006 11:36

Et enigt landsstyre ophævede i fredags deres henstilling til Great Greenland om et midlertidigt stop for indkøb af canadiske sælskind.

En af de begrundelser for beslutningen, som landsstyremedlem for fangst og fiskeri, Finn Karlsen kom med var, at de havde fået vished fra canadierne om, at sælerne ikke blev dræbt ved hjælp af køller:

- Ja, vi har fået bekræftet, at de sælskind vi køber ikke er fra sæler, der er blevet dræbt ved hjælp af køller, siger Finn Karlsen.

Han understreger endvidere, at skindet ikke er fra sælunger, men derimod fra voksne sæler, der er dræbt ved skud med rifler.

- Der er undersøgelser, som også dyrlæger har deltaget i, der viser at sælunger faktisk dør hurtigere ved hjælp af kølleslag end hvis de bliver skudt, siger Finn Karlsen, men i samme åndedrag understreger han dog, at landsstyret vil tage indkøbet af canadisk sælskind op til revurdering, hvis det for fremtiden viser sig, at canadierne dræber sælerne ved hjælp af køller.

I en pressemeddelelse skrev landsstyremedlemmet, at Great Greenland burde kunne anvende canadiske skind som supplement i de år, hvor lagrene ikke kan fyldes op.

- De seneste års indhandling har jo netop vist, at den grønlandske forsyning af sælskind kan svinge meget fra år til år, slutter Finn Karlsen.

Great Greenland havde sidste år en rekordstor indhandling af sælskind, idet de modtog 120.000 sælskind.