Katastrofal tand-sundhed i Grønland

maajip 16-at 2006 11:09

En ny undersøgelse af sundheden i tænderne hos børn og unge i Grønland viser, at det står helt galt til. Eksempelvis er niveauet for sygdomme i tænder 5 gange højere i Grønland end i Danmark for 6-årige.

Det billede kan klinikassistent, Dorthe Johansen, fra centraltandklinikken sagtens genkende.

- Vi ser det til dagligt. Børnenes tænder er rådne, og det er ikke rart at se et lille barn med betændelse i munden, siger hun.

Faktisk er det så slemt, at rapporten konkluderer, at der skal en ekstraordinær indsats til for at redde gebisset hos børnene.

- Det er ikke realistisk at få kontrol over den alvorlige orale sygdomstilstand i Grønland gennem traditionel behandlende tandpleje, står der i rapporten.

Dorthe Johansen fornemmer også, at det er en kamp op af bakke. Hun ser oplysning, oplysning og atter oplysning som et af midlerne, hvis børnenes tænder i fremtiden ikke skal rådne væk.

- Vi skal oplyse meget mere, og forældrene skal være med, for hvis ikke at de er med, så kan vi ikke gøre så meget, siger hun.

Undersøgelsen bliver offentliggjort i Tandlægebladet her til juni, og i et internationalt tidsskrift om sundhed i arktisk.