Ambassadør mødte studerende

maajip 09-at 2006 14:05

Spørgelysten var stor tirsdag på Ilisimatusarfik da den amerikanske ambassadør i Danmark mødte nogle af de studerende. Ambassadøren gjorde tilsyneladende et godt indtryk:

- Han virker meget spændende og åben. Vi havde ikke forventet at han ville svare så direkte på nogle af spørgsmålene.

- Jeg havde forventet at det ville være rigtigt fint og formelt, men han er så menneskelig og nem at snakke med. Som et almindeligt menneske, lød det fra to af de i alt ni universitetsstuderende der i dag mødte den amerikanske ambassadør James P. Cain. Og ambassadøren var også glad for at møde de studerende:

- De studerende her ligner studerende i resten af verden. De er ivrige efter at lære mere om USA og stiller spørgsmål om vores udenrigspolitik, sagde ambassadør Cain efter mødet.

Traktementet lød på sodavand og småkager til det uformelle møde som var sat til at vare en time. Alle fire institutter var repræsenteret og de studerende spurgte om alt lige fra amerikanernes interesse i alternative energikilder over uddannelsesmuligheder i USA til sikkerhedsmæssige spørgsmål.

Og ambassadøren svarede beredvilligt på alt – også da han blev spurgt om hvornår USA lukker Guantanamo-basen. Heldigvis kunne han citere præsident Bushs udtalelse for tre dage siden til tysk tv om at den amerikanske regering gerne vil lukke Guantanamobasen.

Og han var ikke overrasket over spørgsmålet:

- Nej det var ikke en overraskelse. Jeg får ofte de spørgsmål. Særligt europæerne er optaget af menneskerettigheder og påstandene om mishandling af fangerne.

Ambassadøren bedyrede efterfølgende at han godt kan lide at få direkte spørgsmål – også når de kommer fra Grønland.

James P. Cain, der blev udnævnt i juni sidste år af præsident Bush. Hans besøg i Grønland kommer forud for det tredje Joint Committee møde i København sidst i maj. Onsdag tager ambassadøren videre fra Nuuk til Ilulissat.