Gravide i Illoqqortormiut skal testes for giftstoffer

apriilip 18-at 2006 14:39

Alle gravide i Illoqqortormiut vil snart få tilbudt at få taget blodprøver, der viser hvor mange af de farlige giftstoffer fra miljøforurening, som er ophobet i kroppen. Det lover Landstingsmedlem for Sundhed og Miljø, Asii Chemnitz Narup.

På et møde mellem Asii og Center for arktisk miljømedicin var øverste på dagsorden manglen på overvågning af miljøgifte i Illoqqortormiut. Det viser sig nemlig, at på trods af, at indbyggerne i byen på østkysten har høje koncentrationer af miljøgifte i blodet, er der siden 2001 ikke blevet lavet en eneste blodprøve blandt de lokale. Problemet har været, at aftalen om at få taget blodprøver ikke har været formel og systematisk. Det skal der laves om på nu, siger Asii Chemnitz Narup:

- Det var en meget uformel aftale, som nu skal formaliseres. Fremover vil gravide få tilbudt blodprøver der kan vise, om der er tungmetaller i blodet.

Men blodprøverne handler ikke kun om mere rådgivning.

Men resultaterne fra prøverne kan også bruges i den internationale kamp mod miljøforuerning. Det fortæller Formand for ernæringsrådet Gert Mulvad.

- Det er meget vigigt når vi er på den internationale arena, at have de rigtige argumenter for at kunne undgå de forurenende stoffer. Derfor skal der slås en kamp på det område. Blodprøverne giver nogle arguementer, som vi kan bruge til at forbyde de her forurende stoffer.