Succes med misbrugsbehandling i Herstedvester

apriilip 18-at 2006 11:26

I omkring halvandet år er de indsatte på Herstedvester haft mulighed for at gå i behandling for deres hash-misbrug. Ligesom i Grønland er det Frederiksberg Centeret der står for behandlingen. På fredag skal direktoratet for Kriminalforsorgen drøfte en eventuel fortsættelse af projektet i Herstedvester med Frederiksberg Centeret.

Selv betegner det private behandlingscenter projektet som en succes:

- Jeg vil betegne det som en succes fordi vi har formået at få rigtig mange godt igennem i forhold til omstændighederne, siger direktør Morten Dalsgaard fra Frederiksberg Centeret. Men også personalet på Herstedvester synes godt om projektet.

- Mit indtryk er meget positivt. Man har ramt plet med behandlingskonceptet og behandlingen har virket positivt i forhold til de indsatte og dagligdagen og omgangstonen. Vi har også som personale oplevet det som et positivt islæt, siger socialfaglig konsulent Hannah Hagerup der har fulgt projektet siden starten.

Siden efteråret 2004 har Frederiksberg centeret haft ansvaret for projektet med at afvænne de grønlandske indsatte på anstalten ved Herstedvester. I alt har omkring 13 været tilmeldt behandling og heraf er cirka halvdelen faldet fra. Men det er ganske flot mener direktør Morten Dalsgaard:

- Der vil altid være frafald. Og i det relativt lukkede miljø i et fængsel der er misbrugspræget uden stor kontakt til omverdenen, er det unikt at man kan køre næsten halvdelen igennem som stoffri i øvrigt, siger Morten Dalsgaard.

Behandlingen af de indsatte foregår tre gange om ugen. Det adskiller sig dermed fra et normalt behandlingsforløb udenfor murene. Det er mere intensivt fordi man går i behandling hver formiddag i seks uger. Derefter er der otte måneders efterbehandling.

For de indsatte i Herstedvester skal efterbehandlingen imidlertid fortsætte til de engang kommer ud af fængslet, forklarer misbrugsbehandler Maria Tausen som selv betegner det som en god oplevelse at møde de indsatte i behandlingen.

- Det er en gave i sig selv at kunne gennemføre den behandlingsmetode jeg bruger med de indsatte. Det har for mig været en stor oplevelse, siger Maria Tausen.