Grønlandske pengesedler på vej

apriilip 07-at 2006 08:46

Grønland skal have sine egne pengesedler. Det bliver sedler i kroner, men med grønlandske motiver og tekst. Det har landsstyret, statsministeriet og Danmarks Nationalbank besluttet. Landsstyret blev informeret om planerne på et møde i tirsdags.

Ifølge nationalbankdirektør Torben Nielsen vil sedlerne være klar i første del af 2008. Så om cirka to år vil vi kunne fylde tegnebogen med grønlandske pengesedler.

Det er endnu ikke afgjort hvilke motiver, der skal være på de nye sedler. Men det er allerede besluttet, at der skal laves sedler med samme værdi, som vi kender det i dag. Altså fem forskellige sedler, der strækker sig fra halvtredseren til tusindekronesedlen. Et krav er dog, at sedlerne skal have fem forskellige farver, fortæller Torben Nielsen.

Det vil ikke være første gang, at Grønland har sine egne penge. Tilbage i 1950’erne trykte den Kongelige Grønlandske Handel pengesedler. De kunne bruges indtil 1968. Siden har det været de danske sedler, vi har betalt med.

Med genkomsten af de grønlandske sedler, vil alle dele af Rigsfællesskabet have egne pengesedler. Færøerne har fået nye sedler for et par år siden.

Alle sedlerne har samme værdi. En grønlandsk hundred-koroonit-seddel vil være præcis lige så meget værd som en færøsk eller en dansk hundredkroneseddel.

Mønterne vil fortsat være de samme.