Filmfremvisning i problemer

apriilip 07-at 2006 05:46

Filmen om Knud Rasmussen, der har åbnet Toronto Film-festival, er løbet ind i økonomiske problemer.

De to instruktører har svært ved at få politikerne i Nunavut til at skyde penge i projektet, så filmen kan vises i Arktik.

Filmen var begyndt på en rundtur rundt til 56 samfund i det nordlige Canada, men har måttet trække i bremsen, da mønter og sedler ikke længere slog til.

Derfor henvendte instruktørerne, Zacharias Kunuk og Norman Cohn, sig til den lokale regering i Nunavut, men der blev de blankt afvist.

- Det er sørgeligt, at de ofte er de sidste til at træde til og give hjælp til en film, der vil hjælpe dem selv i sidste ende, siger Norman Cohn.

Filmen foregår i Igloolik i Nunavut – og finder sted i 1922. En shaman og hans datter kæmper med udviklingen i begyndelsen af forrige århundrede – og ikke mindst med kristendommens og handelsfolkenes indvirkning på beboerne i Igloolik.

Og samtidig ankommer et dansk forskerhold for at studere en shamans liv. Det er med Knud Rasmussen i spidsen – på hans femte Thule-ekspedition.

Fire indbyggere fra Qaanaq er med i filmen – Joaanna Platou, Qillaq Danielsen, Piuaatsoq Petersen og Akitsinnguaq Danielsen.