Hvad betyder flytningen til byerne

apriilip 06-at 2006 05:35

Flere og flere flytter fra bygd til by, men hvad har det egentlig af konsekvenser? Det er fire forskere i februar gået i gang med at undersøge på Københavns Universitet. Og tordag vil forskerne fortælle nærmere om deres treårige forskningsprojekt der har titlen ”Urbanisering og byliv i Arktis.”

Tre af de fire forskere kommer fra universitetets Afdeling for Eskimologi og Arktiske Studier. Det gælder for eksempel lektor Søren Thuesen der vil koncentrere sig om Sisimiut. Byen der som bekendt i år kan fejre sit 250 års jubilæum. I den tid har byen udviklet sig fra en klassisk koloniby til et moderne bysamfund, mener Søren Thuesen.

Sisimiut bliver også fokus for ph.d. studerende Jakub Christensen Medonos. Han vil til gengæld have ungdommen under sin forskerlup. Det vil han ud fra betragtningen om at to tredjedele af den arktiske befolkning bor i byer. Ved at studere de unge kan man bedre forstå ungdommens ønsker om hvor de vil bo, hvor de flytter hen og deres trang til en global livsstil, mener Jakub Christensen Medonos.

Hans medforsker lektor Frank Sejersen vil prøve at finde svarene på hvilken betydning bylivet har for naturen og forvaltningen af naturressourcerne. Den sidste forsker i projektet er lektor Kirsten Thisted. Hun er til daglig tilknyttet Afdelingen for Minoritetsstudier og hun vil blandt andet undersøge hvordan den grønlandske litteratur beskriver bylivet.