Ni polske håndværkere arbejder ulovligt

apriilip 03-at 2006 16:05

Ni polakker arbejder som håndværkere for byggefirmaet Greenland Ground Construction A/S i Nuuk uden arbejdstilladelse fra udlændingestyrelsen, og det er ulovligt.

Det var manglen på håndværkere her i landet og i Skandinavien generelt, der fik byggefirmaet Greenland Ground Construction A/S til hente arbejdskraft helt fra Polen.

Og det er en stor succes fortæller formanden for byggefirmaets sjak Jens Nørbæk. De er pligtopfyldende og møder på arbejde hver dag.

Men der er bare ét problem, og det er, at de polske håndværkere ikke har en arbejdstilladelse, og det er ikke så godt, for det er ulovligt for dem at arbejde uden en arbejdstilladelse fra den danske udlændingestyrelse. Reglerne er nemlig sådan, at når folk uden for det danske kongerige vil arbejde i Grønland skal udlændingestyrelsen udstede en arbejdstilladelse. Det oplyser vicepolitimester Bjørn Bay.

Det drejer sig om ni polakker, som kom til landet første februar, og som begyndte at arbejde med det samme.

- De havde ikke arbejdstilladelse da de kom, for vi havde hyret dem gennem et vikarbureau i Danmark, og deres ansøgning om arbejdstilladelse ligger stadig hos udlændingestyrelsen og er under behandling.

Og det betyder, at de ni polske håndværkere har arbejdet ulovligt siden februar, for:

- Hvis man kommer fra udlandet, hvor der er krav om arbejdstilladelse, så skal som udgangspunkt altid være i besiddelse af arbejdstilladelsen inden man begynder at arbejde fortæller vicepolitimesteren.

Og eftersom de polske håndværkere endnu ikke har fået den tilladelse, er deres nuværende arbejde ulovligt.

Selvom håndværkernes arbejdstilladelse indtil videre er strandet hos udlændingestyrelsen siger direktør for Greenland Ground Construction Leif Ågård, at han helt tilbage i september 2005 faktisk fik tilladelse af Nuuk Kommune til at bruge udenlandsk arbejdskraft i sit byggefirma.