Tilfredshed med nordatlantisk studenterdag

marsip 31-at 2006 15:00

Første - men bestemt ikke sidste gang. Efter dagens studentermøde med en perlerække af danske toppolitikere og op mod 140 nordatlantiske studerende var det en tilfreds koordinator fra Den nordatlantiske gruppe, der konkluderede:

- Det er gået over al forventning. Programmet var stramt, men debatten blev bedre end jeg havde regnet med, sagde det færøske folketingsmedlem Høgni Hoydal. Fire timer forinden havde han åbnet, hvad han kaldte en ”verdenspremiere” og ”det nærmeste vi vel kommer på en nordatlantisk besættelse af Danmark,”.

Også de studerende var glade for det store fremmøde og for at høre mere om arbejdet i Folketinget.

- Jeg fik afklaret en masse spørgsmål om selvstyredebatten, og den her idé om Free Association, jeg ikke havde hørt før, sagde Parnuna Egede, formand for Avalak, de grønlandske studerendes organisation i Danmark.

Dagens ubestridte stjernedeltager var statsminister Anders Fogh Rasmussen der blev modtaget med stående klapsalver. Efter sit oplæg gik han smilende rundt og trykkede de mange fremstrakte hænder altimens han besvarede ivrige spørgsmål. Som for eksempel økonomistuderende Peter Christiansen, der spurgte statsministeren:

- Hvad synes du selv? Hvordan har politikerne rustet Grønland til selvstændighed?

- Der er selvfølgelig både positive og negative sider i det. Nogle er måske mere optaget af teoretisk diskussion om selvstyre end at føre en politik der giver forbedringer, lød statsministersvaret. Spørgsmålet er så om spørgeren var tilfreds med dét:

- Både og. Han er jo bundet af hvor meget politisk selvstændighed Grønland allerede har fået og hvad han kan tillade sig at melde ud med. Men jeg fik stillet mit spørgsmål og det var faktisk mit mål, lød det fra Peter Christiansen, der studerer økonomi på Handelshøjskolen i København.