Flere jordskælv i Grønland

marsip 30-at 2006 07:00

Antallet af såkaldt glaciale jordskælv vokser markant, påviser polarforskere og seismologer. De mener det er endnu et bevis på, at den globale opvarmning får isen til at smelte, skriver Information i dag.

Igen har forskere har afdækket nye dramatiske vidnesbyrd om klimaforandringer i polarregionerne. De tyder på, at enorme mængder af is vil nedsmelte endnu hurtigere end hidtil forudsagt. Det viser sig dels, at såvel styrken som mængden af de såkaldt glaciale jordskælv i Grønland vokser markant. Jordskælvene forårsages af pludselige ryk i isblokke så store som bydelen Manhattan i New York.

Dels viser en anden undersøgelse, at de højere temperaturer, der er frembragt af den globale opvarmning, får nedsmeltningen af iskapperne i Arktis og Antarktis til at accelerere hurtigere, end forskerne havde forestillet sig.

Antallet af glaciale jordskælv over de seneste fire år bestyrker formodningen om, at Grønlands gletschere og iskapper er begyndt at flytte sig og nedsmelte i et omfang, der tilsyneladende er uden fortilfælde i tusindvis af år.

Det årlige tal for glaciale jordskælv registreret i Grønland svingede i 1993-2002 mellem 6 og 15. Men i 2003 konstaterede seismologer 20 glaciale jordskælv. I 2004 var tallet 24 og i de ti første måneder af 2005 hele 32.