Kviksølvsdepotet Arktis

marsip 29-at 2006 09:39

Kviksølv fra en lang række udviklings- og industrilande kommer til Grønland med vind og vejr med voldsomme konsekvenser til følge. To forskere mener, at kviksølvet hvert år koster samfundet mange millioner kroner, fordi det farlige stof nedsætter børnenes indlæringsevne og dermed også deres produktivitet senere i livet.

Kviksølvsudledning koster også samfundet dyrt i USA, Kina, Indien og andre lande med store kraftværker og produktionsapparater. Men mens de pågældende lande selv kan gøre noget for at nedsætte udslippet af kviksølv er Grønland, på grund af vores geografiske beliggenhed, nærmest magtesløs. Det mener Ph.D. Michael Goodsite fra Syddansk Universitet, der om få dage offentliggør sine resultater i det internationale videnskabelige tidsskrift ’Science of the Total Environment.

På grund af vores geografiske beliggenhed og en række indviklede kemiske processer fungerer Arktis og hele vores fødekæde nærmest som ét stort kviksølvsdepot. Og siden man ikke sådan uden videre kan ændre på den geografiske beliggenhed må de arktiske lande skabe bedre dialog og debat med de lande, hvis tungmetaller ender i regionen.

Michael Goodsite er klar til at bistå Hjemmestyret med hjælp og informationer om kviksølv i Arktis, hvis der er behov for det.