Hård kamp om skolelærere

marsip 28-at 2006 18:37

Der kæmpes over hele landet for at skaffe nye lærere – men det er en hård kamp på flere fronter.

- vi kæmper med at få ansøgere, og måske skyldes det, at lærerforeningen sidste år meldte ud at afskaffelsen af ens-prissystemet går ud over økonomien for lærere i yderområder, siger Naja Rosing Fleischer – skoleinspektør i Ummannaq Kommune.

Omkring halvdelen af underviserne i kommunens folkeskoler har en læreruddannelse – det gælder både byskolen og bygdeskolerne. Det er under landsgennemsnittet for byskolerne – men bedre end landsgennemsnittet for bygdeskolerne. Og kommunen forsøger hele tiden at skaffe flere lærere – både i Danmark og Grønland, siger Naja Rosing Fleischer.

Og af og til lykkes det. Dorthe Zeeb bliver snart færdig som lærer på Iliniarfissuaq i Nuuk. Efter sommerferien begynder hun som lærer på en bygdeskole i Ummannaq Kommune – for udfordringens skyld. Dorthe Zeeb er opvokset i en bygd – og glæder sig til jobbet.

- Det er udfordrende fordi bygdelæreren er mere end underviser – det er en slags altmuligmand for børnene, siger Dorthe Zeeb.

Sidste år indførte Ummannaq Kommune åremålsansættelser af skolelærere – det betyder årlig frirejse og lidt bedre løn til lærerne. Håbet er, at det kan skaffe flere ansøgere – og skoleinspektør, Naja Rosing Fleischer mener, at der allerede nu er kommet flere ansøgere til de opslåede stillinger i Ummannaq Kommune.