Turistsamarbejde er ikke effektivt

marsip 21-at 2006 14:31

Det vestnordiske turistsamarbejde mellem Grønland, Island og Færøerne er mere til festtaler end til konkret handling. Kritikken kommer fra administrerende direktør i Grønlands Turist- og Erhvervsråd, Stig Rømer Winther.

- Der er alt for mange instanser blandet ind, vel at mærke uden at have penge. Det holdes en masse møder, hvor man bliver enige om aktiviteter, som der så alligevel ikke er råd til, siger Stig Rømer Winther.

Grønlands Turist- og Erhvervsråd har gennem ti år været fortaler en ny og mere enkel struktur i samarbejdet med Island og Færøerne. Som omtalt i middags er der i dag hele fire aktører på scenen.

- Jeg vil ikke acceptere, at Grønland bruger en masse energi og en masse penge på ingenting.

Omsamarbejdsrelationerne siger Stig Rømer Winther, at der er en god dialog med Færøerne.

- Det er der for så vidt også med Island, men islændingene viser ingen interesse i at forny samarbejdet.

Stig Rømer Winther så gerne turistsamarbejdet udvidet til at omfatte Shetlandsøerne og eventuelt også New Foundland. Således kunne hele vikingehistorien gøres til et fælles projekt.

Den tidligere formand for turistsamarbejdet SAMIK

mellem Island og Grønland, Gudmund Thorsteinsson, har givet udtryk for frygt for, at samarbejdet mellem de to lande drukner i den store organisation. Den risiko kan Stig Rømer Winther slet ikke få øje på.

- Tværtimod, hvis man får en lille, men effektiv struktur, så er det langt at foretrække i stedet for, at vi sidder en masse meget vigtige mænd med en masse små pengekasser, siger Stig Rømer Winther.

De tre landes turistministre har sagt god for en ny struktur på turistområdet, og en embedsmandsgruppe regner med at være klar med et oplæg, når Vestnordisk Råd holder turismeseminar i Maniitsoq i begyndelsen af juni.