Kommunerne brokker sig over stigninger

marsip 15-at 2006 15:40

Onsdag træder nye takster for patienter i kraft for kommunerne. Men kommunerne stiller sig på bagbenene. Taksterne er nemlig blevet forhøjet med en uges varsel, og prisen bliver i visse tilfælde mere end tre-doblet, siger kommunerne.

Det er priserne for en borger i Grønland, der ligger på sygehuset, men er blevet erklæret rask, der er steget. Det er de tilfælde, hvor patienten har behov for at komme på plejehjem eller alderdomshjem, men hvor der ikke er plads. I de tilfælde bliver patienten liggende på sygehuset, mens udgiften er kommunens. Og den udgift er altså steget fra i dag.

Men flere kommuner brokker sig over taksterne. For det første kommer stigningen som et lyn fra en klar himmel, fortæller flere kommuner, som Radioavisen har talt med, og for det andet er stigningen meget stor.

Qasigiannguit har beregnet, at deres udgifter på området vil stige med 77 procent med en uges varsel. Og i Nuup Kommunea overstiger stigninger det samlede beløb for området.

Derfor vil de slet ikke betale, siger formanden for socialudvalget, Ane Egede Mathæussen

- Nuup Kommunea agter ikke at betale, siger hun.

Så kommunernes forening, KANUKOKA, opfordrer Direktoratet for Sundhed til at trække stigningerne tilbage, og håber så på at få en forhandling om priserne.

Direktoratet for Sundhed skriver i et brev onsdag, at KANUKOKA ikke skal regne med en forhandling, og at taksterne ikke trækkes tilbage.

Direktoratet oplyser i øvrigt, at den store prisstigning skyldes, at taksten ikke har været steget i 11 år.

De forholder sig ikke til den korte varsel, som kommunerne har fået.