Kyoto: Kuupik positiv efter USA-tur

marsip 14-at 2006 10:48

Bush-regeringen afspejler ikke hele befolkningen, hvad angår klima- og miljøspørgsmålene. Amerikanerne er i virkeligheden også bekymrede for miljøet, siger folketingsmedlem Kuupik Kleist (IA).

- Miljøproblemerne er nu så tæt inde på livet af den amerikanske befolkning og vi har oplevet en masse konkrete tiltag for at prøve at skaffe et renere miljø, siger Kuupik Kleist. Sammen med Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har han i ni dage rejst rundt i staterne Californien og Washington i det nordvestlige USA. Her besøgte udvalget fremtrædende politikere, embedsmænd og forskere for at høre amerikanernes tilgang til blandt andet klima og miljøteknologi.

Ifølge Kuupik Kleist er industrien også med på en strammere miljølovgivning.

- Vi besøgte blandt andre Microsoft og Boeing, og alle har de en strategiplan for hvordan de kan lægge produktionsmetoder om, så de udleder mindre giftstoffer og CO2, siger Kuupik Kleist.

Han lægger ikke skjul på, at han har fået et mere nuanceret syn på USA som den store skurk. IA-politikeren udtrykker endda forsigtig optimisme med at få amerikanerne med på Kyoto-vognen.

- Jeg må indrømme, at jeg er langt mere positivt stemt end før turen. Jeg synes det tyder på at der er en teoretisk mulighed for at USA tilslutter sig Kyoto-aftalen efter næste præsident-valg, siger Kuupik Kleist.

Studieture er en del af aktiviteterne for Folketingets udvalg. Denne tur til Californien og Washington er anslået til at have kostet skatteyderne 270.000 kroner.