Samtalegrupper for mænd over hele Grønland

marsip 14-at 2006 10:09

Mænd i Grønland skal have mulighed for at snakke med andre, når problemerne hober sig op. Derfor vil Ligestillingsrådet arbejde for samtalegrupper for mænd over hele kysten.

- Vi ved, at der er behov for, at der oprettes mandegrupper, så de kan snakke om deres problemer, siger rådets forkvinde, Agathe Fontain.

Problemerne som mændende skal mødes og tale om, behøver ikke at være de mest oplagte emner som vold og druk. Almindelige dagligdags stridigheder i familien, problemer i opvæksten eller mangel på arbejde kan også være noget af det, som kan diskutere, fortæller Henrik Munkholm, der har arbejder med mandegrupper i Danmark og som konsulent på projektet

- Det kan være problemer om alt, hvad manden har på hjertet. Der kan være mange ting som mænd ønsker at komme ud med og få vendt med andre mænd, siger han.

Men det kan være svært for en mand at møde op i en gruppe og tale om problemer, så derfor er det vigtigt, at grupperne ikke bliver for store, men holdes på et antal omkring 6 til 8. Derudover skal hver gruppe have en leder, der forstår at styre samtalerne, så det ikke kun bliver hyggesnak om fodbold og arbejde, men at alle bliver hørt, og at fokus holdes på problemer. Det kan være med til at skabe tryghed og tillid i gruppen, siger Henrik Munkholm.

- Når man føler tryghed og fællesskab, så kommer tingene helt af sig selv, siger han.

Så det gælder om at fortælle mændede om alle de fordele, der er ved at få talt tingene igennem. For ved at fremhæve fordele i stedet for at fokuserer på ulemper, så kan mændende overvinde en eventuel frygt for at møde op i en gruppe.

- Det handler meget om at gøre tingene meget indbydende.

Ligestillingsrådet håber på at kunne sende pjecer om mandegrupper ud til kommunerne midt i april måned. På sigt arbejder rådet på at samle penge ind til at lave en decideret professionel manderådgivning med to ansatte.

I Nuuk findes der allerede en mandegruppe på grønlandsk og en på begge sprog.