Grønlandske moskusokser kan eksporteres

marsip 09-at 2006 10:48

I Sverige forsøger man med alle midler at redde den truede bestand af moskusokser. Naturforkæmpere vurderer ligefrem, at Sverige kan blive nødt til at importere ungdyr fra Grønland eller Norge.

Det oplyser Sveriges Radio.

I Jämtland-regionen er der i dag kun syv moskusokser tilbage, mens der for 20 år siden var 30.

Til gengæld har Grønland en så stor moskusbestand, at det er nødvendigt at skyde nogle af dem, der holder til omkring Kangerlussuaq.

Rent faktisk har et hold fra Naturinstituttet netop afsluttet en minimumstælling ved Kangerlussuaq. Og den tælling viser, at Grønland er i besiddelse af mindst 25.000 moskusokser, hvor 10.000 af dem er fra Kangerlussuaq.

Moskus-forsker ved Grønlands Naturinstitut, Christine Cuylor, vurderer overfor Radioavisen, at en eventuel flytning af okser fra Grønland til Sverige vil være ok.

- Hvis det ikke er noget trussel mod vores bestand, og hvis det er dyr fra Kangerlussuaq bestanden, vil det være ok. Men det er direktoratet for miljø der skal tage stilling til en eventuelt flytning af moskusokser til Sverige, hvis det kommer så langt, siger Moskus-forsker ved Grønlands Naturinstitut, Christine Cuylor.