Borgmester: Det går fremad for Nanortalik

Allattoq Najaaraq Egede
marsip 03-at 2006 13:01

Nanortaliks erhvervsliv er ikke ved at gå i stå, tværtimod er erhvervsudviklingen godt i gang, så derfor har arbejdsgiverforeningen ingen grund til at være bekymret, fastslår Nanortaliks borgmester Kristine Raahauge. Hun siger:

-Men vi har selvfølgelig et problem, som er opstået igen sidst pga. at vores fiskefabrik lukkede efter stenbidersæsonen. Fangerne har ikke haft mulighed for at indhandle, og arbejdsstyrken har ikke kunnet arbejde. Men vi har i kommunen arbejdet på det. En privat person har nu taget kontakt til hjemmestyret fot at leje en del af fabrikken. Arbejdet er nu kommet så langt, at de nu ansøger om autorisation til produktion. Den åbner igen i år, siger borgmesteren.

Med hensyn til byggeriet, har kommunen nu fået tilsagn fra hjemmestyret, at boligbyggerierne i Nanortalik by og i bygden Alluitsup Paa kan påbegyndes. Projektet er klar, og når den endelig accepter foreligger, bliver det udliciteret. Kommunen regner med at det bliver inden sommer.

Nanortalik kommune får nu også skatteindtægter fra guldminen Nalunaq, men kommunens arbejdsgivere mener, at den giver for lidt fornyelse eller vækst i byen. Til det siger Kristine Raahauge.

- Hvis guldminen ikke var der, havde vi ikke råd til at bygge boliger. Nu giver de kommende boliger håndværkerne mulighed for at have indtjeneningsmuligheder. På den måde er guldminen med til at økonomien kører rundt. Det sagde Kristine Raahauge. Nanortaliks skibsforsyning for fiskere og fangere er netop blevet lukket, men private næringsdrivende er i gang med at overtage butikken oplyser borgmesteren. Ud over det så arbejder kommunen også for at få etableret en forarbejdsninganlæg til guldminen, som vil betyde 50 nye arbejdspladser i fremtiden. Kommunen står også klar til at starte en dialog omkring turismeudvikling med de private aktører, siger Kristine Raahauge