Til kamp mod omsorgssvigt

marsip 01-at 2006 16:37

”Hvor alvorligt skal børn og unge være omsorgssvigtede, før der handles?” Det var teksten på et af skiltene, da omkring 100 børn og voksne i eftermiddag demonstrerede foran Landstinget.

Et krav om politisk handling mod omsorgssvigt af børn og unge. Det er ligesom hørt før, men det var også hovedbudskabet, da Plejeforældrenes Lokalforening i Nuuk demonstrerede sammen med Pædagogernes Fagforening PIP. Også Forældregruppen til Handicappede var med og slog til lyd for bedre muligheder for de handicappede.

Demonstranterrne fik hele to landsstyremedlemmer i tale, nemlig Aleqa Hammond, der leder familieområdet og Doris Jakobsen, der passer kultur, uddannelse, forskning og kirke. Begge gav i megafon udtryk for, at indsatsen mod omsorgssvigt nok skal blive intensiveret.

Inde i landstingssalen stillede Demokraterne få timer senere forslag om en forespørgselsdebat om kampen mod incest og seksuel misbrug og om at gøre en særlig indsats mod seksuelle overgreb frem til år 2010. Den statiske baggrund – antallet af anmeldelser af incest – taler sit barske sprog. Målt pr. 10.000 indbyggere anmeldes der 4,74 tilfælde i Danmark, 5 på Færøerne – men 15 gange så mange i Grønland, nemlig 72.

Aleqa Hammond lovede, at den store styregruppe, der kulegraver området er klar med en indstilling i foråret.

- Oplysningskampagner er ikke nok. Der er brug behandlingstilbud for de svigtede børn, men også behandling af de pædofile, så vi kan forebygge gentagelser. Der er brug for lokale familiebehandlingscentre, sagde Aleqa Hammond.

Udenfor spurgt vi en af demonstrationsarrangørerne, Ellen Chemnitz, om hun var tilfreds med resultatet.

- Jeg håber inderligt, at politikerne vil leve op til deres ord, at de lever op til lovgivningen. Om jeg tror det? Jeg vil se det, før jeg tror det.