Klimaændringerne mest mærkbart i arktis

februaarip 28-at 2006 09:54

Klimaændringen vil være mest mærkbar i de arktiske lande. Sådan lød konklusionen på FN´s seneste internationale klimamøde i Montreal til efteråret.

Fangerne i det nordligste Grønland har været mærket af klimaændringen de seneste 5- 6 år, og ændringen rammer ikke kun fangerne men også fangstdyrene. Det fortæller fanger i Qaanaaq Jens Danielsen:

-Det er først nu at vi har fundet ud af, at det er på grund af klimaændringerne, at vejret er blevet så omskifteligt og at isen er blevet så ustabil. Isen er i løbet af de sidste tre til fire år, blevet længere om at lægge sig. Før i tiden lagde isen sig allerede i midten af oktober, så blev det til midten af november, men i de sidste par år har isen først lagt sig i midten af december, fortæller Jens Danielsen.

Han fortæller videre, at man før i tiden allerede i december måned kunne nå helt ud til Moriusaq, Pituffik og Savissivik, men at man de sidste par år slet ikke kan komme til ud til de steder, fordi isen kun lægger sig til øen Qeqertarsuaq. Det er en afstand på omkring tyve til femtyve kilometer fra Qaanaaq.

-Det er fem til seks år siden, man sidst kunne tage ud til de steder. Og det har også haft indflydelse på fangsten. Før kunne man tage helt ud til syd for Pituffik for at tage på fangst, men nu hvor der ikke er fast is, kan man ikke længere tage derud. Man kan faktisk godt sige at isen er blevet halveret de sidste fire fem år, fortæller Jens Danielsen.

På grund af isens halvering er det også blevet sværere for fangerne at fange nogle af dyrene.

-Før kunne man tage ud til Kiatak i januar måned med hundeslæde for at fange hvalrosser, men det kan man ikke længere, fordi der nu kun er hav om vinteren. Med hensyn til isbjørnene, var de før langt ude på isen og der var langt i mellem man så isbjørne. Men nu er de inde fjorden og man ser mange flere ved Qaanaaq. Før kunne man fange isbjørne nord for Savissivik i februar, marts og april måned. Men nu er de gamle fangststeder kun historie, fortæller Jens Danielsen.

Jens Danielsen der er bestyrelsesmedlem i Qaanaaqs fangerforening samt fisker og fanger Organisationen KNAPK, fortæller desuden at en gletscher syd for Qaanaaq som befolkningen i mange år har brugt som genvej til Pituffik ikke længere kan køres på med slæde, fordi den er begyndt at smelte.