Sprogdebat i Danmark afføder jobkursus til grønlændere

februaarip 24-at 2006 09:29

Et nyt tilbud med EU som sponsor skal få arbejdsløse grønlændere i København ud på arbejdsmarkedet. Projektet hedder "Qaami" - der kan oversættes med ”kom her!” eller ”sådan!” og løber over et halvt år. I den tid skal kursisterne gennemgå personlighedsudvikling, danskundervisning, coaching og praktiske øvelser i jobsøgning.

Projektlederen er konsulent Klaus Ebbesen, der fik ideen under sommerens ophedede sprogdebat i Danmark. Det var fremme at grønlandske arbejdsløse skulle have frataget kontanthjælpen hvis ikke de talte dansk.

- Jeg synes det var helt hen i vejret. I stedet burde man tage det positivt og sige, her er nogle mennesker vi skal hjælpe ind på arbejdsmarkedet, siger Klaus Ebbesen.

Han erkender, at gruppen af arbejdsløse grønlændere ofte er kendetegnet ved sociale problemer. Det er en af årsagerne til, at projektet har en grønlandsksproget psykolog tilknyttet, oplyser han.

Klaus Ebbesen har tidligere arbejdet med at få nydanskere ud på arbejdsmarkedet. Men han tror at gruppen af arbejdsløse grønlændere adskiller sig fra nydanskerne.

- De kender givetvis mere til samfundet, deres sprogkundskaber er alt andet lige bedre. Så er der til gengæld måske andre problemer. Jeg tror det er to meget forskellige grupper, siger Klaus Ebbesen.

EUs socialfond bidrager med omkring to millioner kroner til projektet som starter med et informationsmøde i morgen, lørdag, i Det grønlandske Hus i Løvstræde.