OL siger nej til Grønland

februaarip 20-at 2006 14:55

Udsigten til at se grønlandske idrætsfolk svinge med eget nationalt flag til en olympisk indmarch fortoner sig i polardisen. Sagen blev i dag uden held forelagt for Den Internationale Olympiske Komité, men landstingsmedlem Lars-Emil Johansen har ikke opgivet OL-drømmen.

Det var kulturminister Brian Mikkelsen, der i dag forelagde Grønlands og Færøernes ønsker om OL-deltagelse under eget flag, da han mødtes med præsidenten for IOC, Jacques Rogge under vinter-OL i Torino.

Men belgieren Rogge var ikke til at rokke fra IOCs vedtagelse fra 1996 om at kun selvstændige lande optaget i FN kan blive medlem af IOC.

- Hvis Grønland og Færøerne får adgang, er der mindst 20 til 25 regioner, der omgående vil søge om det samme, lød det fra IOC-præsidenten.

Brian Mikkelsen tilkendegav, at den danske regering står fuldt og helt bag Grønlands og Færøernes ønsker. Men direkte adspurgt, om han selv tror på, det vil lykkes, sagde han efter mødet til Radioavisen:

- Nej, det tror jeg ikke – men vi har gjort et ihærdigt forsøg.

Den pessimisme deles slet ikke af den grønlandske politiker Lars-Emil Johansen, der som den første rejste ønsket om selvstændig grønlandsk OL-status:

- Det er en direkte opfordring til at blive mere selvstændig. Jeg synes, vi skal se det som en udfordring. Der sidder jo en selvstyrekommission i øjeblikket, og det er måske ad den vej vi skal sikre en så høj grad af selvstændighed også i forhold til FN. Sådan at Grønlands medlemskab af den olympiske familie kan muliggøres.

Grønland får i øvrigt også selv mulighed for at tale deres sag over for IOC-formanden. På mødet med Brian Mikkelsen erklærede Jacques Rogge sig rede til at mødes direkte med repræsentanter fra Grønland og Færøerne om sagen.