Dyrt at være grønlænder

februaarip 20-at 2006 11:00

Vores liv og de ting vi køber her til daglig er ikke blevet billigere de seneste år, tværtimod stiger priserne mere end nogensinde før. Priserne er sågar steget mere end de gjorde forrige år. Det oplyser Hjemmestyrets statistiske kontor.

Energipriserne er steget hele 2,3 procent i gennemsnit, en prisstigning der er 1,2 procent højere sammenlignet med 2004, hvor priserne kun steg med 1,1 procent hele året.

Den markante prisstigning skal ses i lyset af den stigende verdensmarkedspris på olie, som har smittet af på brændsel i øvrigt.

Til gengæld steg fødevarepriserne kun med 0,7 procent det sidste halve år af sidste år, hvilket er den laveste stigningstakt de seneste år.

Derudover faldt og steg priserne på el nogle steder her i Grønland, efter afskaffelsen på ensprissystemet på el vand og varme.

Ifølge Grønlands Statistik ligger Grønland nr. 2 i statistikken over prisindekset for nordiske lande. Den største inflation har vores naboer i Island, hvor priserne steg med i alt 4,4 procent sidste år.