Travlt år for politiet

februaarip 20-at 2006 10:50

Politiet i Grønland havde travlt sidste år – men ikke usædvanligt travlt – det viser politiets statistik for 2005.

Det samlede antal forbrydelser i 2005 skiller sig ikke meget ud fra de tidligere år – og heller ikke inden for de enkelte forbrydelser er der de store udsving. Der er små ændringer i antallet af de mest alvorlige forbrydelser – der blev for eksempel begået otte drab i 2005, mod kun fem i 2004. Men hvis man kigger længere tilbage, er tallet ikke et tegn på en stor stigning. I 2003 var der syv drab – og i 2002 otte ligesom i 2005. Voldtægter og voldtægtsforsøg har der også været lidt flere af i 2005, sammenlignet med 2004 – til gengæld er tallene for de to år, markant lavere end de foregående år.

Også antallet af tyverier, indbrud og hærværksanmeldelser har ligget ret konstant de senere år – og det samme har anmeldelserne for brug af euforiserende stoffer.

Et af de få tal der har ændret sig en del, er anmeldelser efter paragraf 16 – krænkelse af offentlige myndigheder. Dem har der været 87 af sidste år – mod 65 i 2004, og endnu færre de tidligere år. En stor del af forklaringen på den stigning, skal findes i Nuuk. Her har politiet i 2005 kørt en hård linie over for uro i nattelivet – og det har betydet, at den del flere politifolk er blevet forulempet, for eksempel ved at der er er kastet flasker efter dem.

- Det forklarer i hvert fald en del af stigningen, selvom det nok ikke er det eneste. Generelt ser man jo over de sidste ti år, at autoritetstroen er faldene i Grønland – ligesom i alle andre lande – og det har også indflydelse på det tal, siger vicepolitimester Bjørn Bay.