Få lokale medarbejdere i Olivin-mine

februaarip 16-at 2006 12:19

Udvinding af olivin inde i Niaqunngunaq fjorden syd for bygden Atammik startede for et halvt år siden. Ud af 50 arbejdere ved lejren er én fra Atammik, resten er enten danskere eller arbejdere fra Maniitsoq.

Med åbningen af minen håbede man ellers at arbejdsstyrken fra Atammik ville få gavn af minen.

-Det er nedtrykkende for os, at selskabet hyrer arbejdskraft udefra. Nu efter et halvt år arbejder blot én fra Atammik ved olivinminen. Minen bliver udbygget, men stadig er der kun én fra Atammik. Før opstarten håbede vi på, at mindst 5-10 fra Atammik ville få arbejde inde i fjorden, siger formanden for bygdebestyrelsen i Atammik, Jonas Poulsen.

Han understreger, at fjorden, før minen blev åbnet, var et lukrativt fiskeplads; nu bliver fiskerne bedt om at fjerne sig fra stedet, når skibene, der skal laste olivin sejler ind i fjorden.

Da man startede udvindingen, arbejdede der fire personer fra Atammik - nu er der kun én er nu tilbage.

Hans Poulsen, der arbejdede der i starten, fortæller, han måtte stoppe sit arbejde. De havde en dansk formand, som ikke kunne tale grønlandsk - selv havde de problemer med sproget dansk - men også lønmæssigt var de sat lavere end alle andre arbejdere.

Bygdebestyrelsesformanden Jonas Poulsen fortæller, at de har prøvet at gøre opmærksom på, at der blot er én fra Atammik ved olivinminen, men har blot erfaret, at arbejdskraft fra Maniitsoq er blevet opfordret til at tage arbejde ved minen - udenom arbejderne fra Atammik.

Borgmesteren i Maniitsoq, Søren Lyberth, siger, at han ikke kender til den konkrete sag, og er forsigtig med at blande sig i sagen. Han gør det klart, at han vil gøre hvad han kan for at løse problemet, og have løbende kontakt med bygdebestyrelsen i Atammik.