Foto-udstilling skal skabe erindring

februaarip 09-at 2006 08:47

”Kinaana”- altså: hvem er det? - er titlen på en ny fotoudstilling med billeder fra den afdøde danske fotograf Jette Bangs imponerende samling af fotografier fra Grønland. Udstillingen åbner i dag i Det grønlandske Hus i Løvstræde i København.

Bag udstillingen står eskimologen Leise Johnsen der har beskæftiget sig med Jette Bang igennem en årrække. Billederne er yderst relevante i dag fordi de kan få tilskueren til at huske på historier, siger Leise Johnsen. Hun giver her et eksempel :

- En dame fortalte: "her er min mormor fra Sdr. Upernavik. Hun er i Aasiaat for at blive behandlet for tuberkulose og er gravid med min mor. Og derfor er billedet jo et mirakel i sig selv, fortæller Leise Johnsen. Hun er drivkraften bag en udstillingsrække ”Kinaana” der i dag åbner i København og som også bliver vist på lokalmuseer i Grønland i foråret og sommeren i år.

Hvert lokalmuseum udstiller fotografier der afspejler deres lokalområde i perioden fra 1936 til 1962. Og derfor håber Leise Johnsen at billederne vil få museumsgæsterne til at mindes fortiden og få skabt det, hun med et fint ord kalder ”kulturhistorie.”

Jette Bang kom til Grønland for første gang i 1936. Da var hun 22 år og nyuddannet reklamefotograf fra København. Hun blev fascineret af befolkningen, deres forhold til naturen og måden de levede på. Siden blev det til mange rejser til Grønland hvilket den anseelige fotosamling på godt 12.000 billeder er et synligt bevis på.

Eskimologen Leise Johnsen har skrevet speciale om Jette Bang og hun lægger ikke skjul på sin fascination af fotografen.

- Hun har et talent for at komme ind på folk, laver nære portrætter. Eminent til at skabe stemning og fantastisk til at skabe lys. Hun er absolut i verdensklasse, siger Leise Johnsen, der også blankt erkender, at hun "elsker Jette Bang."

Udstillingen ”Kinaana” i dag udspringer af et stort projekt der har til opgave at bevare Bangs fotografier for eftertiden. Fotografierne kan ses på hjemmesiden www.arktiskebilleder.dk og man kan læse mere om udstillingen Kinaana på www.kinaana.net