Iskappen mangler overvågning

februaarip 08-at 2006 05:15

Danmarks overvågning af iskappen er sat på vågeblus – og det er farligt,mener de to isforskere – glaciologer – Carl Egede Bøggild fra Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelser (GEUS) og Dorthe Dahl-Jensen fra Niels Bohr Instituttet.

- Der er sket det, at antallet af målestationer i de arktiske områder er faldet de senere år. Det er utroligt bekymrende i en situation, hvor vi har global opvarmning og faktisk har brug for et større overvågningssystem siger Dorthe Dahl-Jensen, til bladet Polarfronten.

Og Carl Egede Bøggild deler sin kollegas bekymring. Han har været med til at opstille 10 fuldautomatiske klimastationer i Indlandsisens randområder – men mener ikke at satellitmålingerne giver tilstrækkelig viden til, at forskerne kan følge den langsigtede udvikling på Indlandsisen.

- Satellitterne giver det store overblik, men deres data skal suppleres med undersøgelser og detailmålinger på isens overflade. Man kan sige, at satellitterne viser, hvad der sker, men ikke hvorfor, siger Claus Egede Bøggild til Polarfronten.

Carl Egede Bøggild mener, at Danmark bør iværksætte et nationalt overvågningsprogram af den grønlandske iskappe.