Daglejer-job hjælper udsatte grønlændere i Århus

februaarip 07-at 2006 11:13

En tjans som daglejer er måske hvad der skal til for at få socialt udsatte grønlændere i Danmark ud på arbejdsmarkedet. Det er i hvert fald den erfaring Århus kommune har gjort. I det såkaldte ”Grønlænderprojekt” har kommunen genoplivet daglejerprincippet sammen med Det grønlandske Hus.

Hver morgen mødes 12-15 grønlændere i Det grønlandske Hus i Århus. Her spiser de morgenmad og smører madpakker. Og så tager de ud til dagens arbejde. Det kan være alt lige fra at høste rødkål til at gøre rent i en hal før en stævne i et hestesportcenter. Det får de 12 en halv krone i timen for - oven i deres kontanthjælp.

Projektet er en succes siger forstander Svend Kolte fra Det grønlandske Hus:

- Jeg vil betegne det som et overraskende vellykket projekt. Vi kan se, at det er noget som de grønlandske brugere er glade for, siger Svend Kolte.

Projektet er finansieret med tilskud fra Den Europæiske Socialfond. Deltagerne er århusianske grønlændere på kontanthjælp eller førtidspension. Mange af dem har aldrig rigtig kendt til at have et fast job og måske derfor er daglejerprincippet lige det, de behøver. Det siger antropolog Mette Meilandt, der er tilknyttet projektet.

- Hvis man får den oplevelse at der ikke er job til mig, så mister man måske modet. Det tror jeg er sket for mange her. Så det er vigtigt at de får en chance her for at få en succes-oplevelse, siger Mette Meilandt.

Prisen for arbejdet bliver aftalt mellem projektets jobkonsulent og arbejdsgiverne. En af dem, Det Nationale Hestesportcenter Vilhelmsborg, har kun ros til overs for arbejdet der bliver udført.

- De arbejder disciplineret. Humøret er højt og alt de laver er pænt og ordentligt, siger serviceleder Steen Møller Madsen fra Det Nationale Hestesportcenter Vilhelmsborg i Østjylland.

Han mener ikke han kun er positiv fordi der er tale om billig arbejdskraft.

- Nej, jeg har da haft andre ude. Og det går mere trægt og langsomt. Her er humøret godt, og jeg synes kvaliteten er bedre, end det vi har været vant til, siger Steen Møller Madsen.

"Grønlænderprojektet" med daglejere løber foreløbigt indtil udgangen af i år.