Odense drømmer om nordatlantisk brygge

februaarip 03-at 2006 08:13

I Odense er der planer om et nyt nordatlantisk hus for grønlændere, færinger og islændinge. Det skal erstatte det nuværende grønlandske hus som er alt for lille for de mange brugere i Odense.

- Når vi har gudstjeneste og kaffemik bagefter har vi ikke plads til alle dem, der gerne vil være her. På nationaldagen er huset for lille og vi kan ikke lave udstillinger, vi har ikke udstillingslokaler, fortæller forstander Kirsten Mærsk fra Det grønlandske Hus i Odense. Hun påpeger også at der heller ikke er plads til danskundervisning for tilflyttende grønlændere. Forstanderen drømmer derfor om mere plads. Gerne med havudsigt og gerne i det nye havneområde der er i hastig udvikling.

Og det fortalte hun landsstyreformand Hans Enoksen om da han besøgte Odense i onsdags. Der bor i alt 531 grønlændere i Odense. Men ideen er, at også huset også skal være for de mere end 900 islændinge og 3-400 færinge i kommunen. For alle tre grupper har fælles værdier, siger Kirsten Mærsk:

- De har maden. Den lugter, når de spiser den, siger de. Og historien om at være fremmed i Danmark og sproget - at man ikke har det samme sprog. Og så er der havet, siger Kirsten Mærsk.

Endnu er der kun tale om visioner, men det grønlandske hus har fået 170.000 kroner fra Fyns Amt til at udforme en beskrivelse af projektet med arkitekt. Landsstyreformand Hans Enoksen er efter radioavisens oplysninger umiddelbart positiv overfor ideen. Og det samme gælder Odenses borgmester Jan Boye (K). Han ser det nye hus som en odenseansk pendant til Den nordatlantiske Brygge i København.

- Vi ser jo i København at det giver nogle gode muligheder for kulturelt sammenspil, siger Jan Boye. Han er tidligere amtsborgmester for Fyn og har på rejser i den forbindelse lært Grønland at kende.