Hjemmestyret hylder tre prominente i Danmark

januaarip 31-at 2006 14:13

Landstings formand Jonathan Motzfeldt fik i dag lejlighed til at dekorere ”tre prominente bidragsydere til det grønlandske samfunds udvikling” med hjemmestyrets fortjenstmedalje, Nersornaat af sølv. Det skulle have været fire bidragsydere, men den fjerde, tidligere Bikuben direktør Kay Dam Steffensen havde meldt afbud på grund af ferie.

Det var kunsten, erhvervslivet, politikken og sporten blev i dag hyldet af Hjemmestyret på Den nordatlantiske Brygge.

Den første Nersornaat modtager var kunstner og forfatter Bodil Kaalund. Hun får sin medalje for at have arbejdet for at øge kendskabet til grønlandsk kunst gennem udstillinger, bøger og oprettelsen af Grønlands Kunstskole. Bodil Kaalund kom til Grønland første gang i 1968. I øjeblikket er det arbejdet for et kunstmuseum i Grønland der optager den 75-årige danske billedkunster.

Fra kunsten gik det over til erhvervslivet og politikken da den tidligere konservative industriminister Nils Wilhjelm fik overrakt en fortjenstmedalje. Den fik han for at have arbejdet for turisme- og erhvervsudviklingen i Grønland. Dels som bestyrelsesformand i Greenland Tourism og dels i bestyrelsen for Royal Greenland. Her røg han dog ligesom Uffe Ellemann-Jensen og Knud Heinesen ud i 2002. Det var i forbindelse med den omdiskuterede udskiftning der fandt sted i grønlandiseringens navn. Om medaljen skal ses som en plaster på såret for dengang melder historien dog ikke noget om.

Jonathan Motzfeldt fik også lejlighed til at dekorere sin forgænger på landstingsformandsposten Daniel Skifte. Han blev af Jonathan Motzfeldt beskrevet som en stor foregangsmand for sine landsmænd. Dels som aktiv sportsmand og dels som medstifter af partiet Atassut. Daniel Skifte var mødt op med sin familie på Bryggen og lagde ikke skjul på sin glæde over at have modtaget Nersornaat - dagen før han fylder rundt, nemlig 70 år.

Landstingets formandsskab udpeger modtagerne efter indstillinger udefra.