Borgmester afviser etape-tilskud til plejehjem

januaarip 27-at 2006 16:22

Borgmester Jess Svane, som drømte om et nyt plejehjem i Qasigiannguit Kommune, har afvist den økonomiske håndsrækning, som Landsstyremedlem for Familie og Justitsvæsenet Aleqa Hammond har tilbudt. Borgmesteren havde søgt Hjemmestyret om fuld finansiering af byggeriet af plejehjemmet.

- Vi kan ikke betale hele byggeriet af et nyt alderdomshjem, det har vi ikke lovmæssigt hjemmel til, siger Aleqa Hammond, og tilføjer, at Hjemmestyret har pligt til at behandle alle kommuner ens.

- I følge loven skal udgifter til byggerier ude i kommunerne deles af kommunerne og Hjemmestyret, og vi kan ikke give Qasigiannguit kommune særbehandling, siger Aleqa Hammond.

Landsstyremedlemmet siger også, at Hjemmestyret har tilbudt kommunen, at bygge et alderdomshjem i etaper. Sådan et tilbud bliver dog pure afvist af borgmester Jess Svane:

- Vi kan ikke bygge et alderdomshjem i etaper, fordi det vil betyde dobbeltudgifter til personale under byggeriet, fordi beboerne må flytte i grupper. Det har kommunen slet ikke råd til, forklarer Jess Svane.

Den økonomisk beklemte kommune havde i 2001 lagt penge til side til byggeri af et alderdomshjem. Men da Royal Greenland lukkede fiskefabrikken i 7 måneder, blev kommunen tvunget til at bruge hele opsparingen til sociale udgifter, fortæller borgmesteren.