ICC Grønland: Uventet afvisning af Thulesag

januaarip 24-at 2006 09:37

Menneskerettighedsdomstolen i Strassburg har afvist at tage sagen om forflytningen af Thuleboerne op.

Hos ICC Grønland kommer den afvisning meget uventet.

Præsidenten for den grønlandske afdeling af ICC, Aqqaluk Lynge, siger i en kort kommentar til domstolens afvisning, at den beslutning absolut ikke var ventet.

- Det kom som noget af en overraskelse for os, og vi er meget skuffede. Men nu vil vi undersøge og analysere sagen nærmere sammen med vores advokat, siger Aqqaluk Lynge.

I de kommende dage vil han derfor kontakte formanden for Hingitaq 53 samt advokat Christian Harlang for at nærstudere begrundelserne for at Strassburg afviste sagen.

Umiddelbart studser Aqqaluk Lynge over, at domstolen henviser til, at Menneskeretskonventionen først trådte i kraft i Danmark tre måneder efter tvangsflytningen af Thuleboerne i 1953.

- Da konventionen trådte i kraft, var flytningen ikke overstået, og det blev først til en egentlig sag året efter i 1954, påpeger ICC’s præsident i Grønland.

Thuleboerne gik til Menneskerettighedsdomstolen, fordi de mente, at den danske stat havde krænket blandt andet deres ejendomsret og deres ret til en fair rettergang. Men domstolen i Strasbourg har altså nu besluttet at afvise klagen som »åbenbart ugrundet«.