Thulefangere afvist ved Menneskeretttighedsdomstol

januaarip 24-at 2006 05:26

Thulefangerne har lidt et nyt nederlag i kampen for at få deres gamle fangstområder tilbage. Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol afviser at gå ind i sagen. Det skriver Politiken i dag.

De danske domstole har tidligere givet thuleboerne ret i, at de i maj 1953 blev tvangsflyttet af den danske stat. De blev beordret godt 100 km nordpå, fordi amerikanerne to år tidligere havde anlagt en stor base klos op ad deres gamle boplads.

Retten gav i 1999 erstatning men afviste deres krav om at få ret til at bo, færdes og drive jagt på basen. Dommen blev siden stadfæstet af Højesteret.

Thuleboerne gik til Menneskerettighedsdomstolen og klagede over, at den danske stat havde krænket blandt andet deres ejendomsret og deres ret til en fair rettergang. Men domstolen i Strasbourg har nu besluttet at afvise klagen som »åbenbart ugrundet«.

Domstolen peger på, at Den Europæiske Menneskerettighedskonvention ikke gjaldt i Danmark, da basen blev anlagt og befolkningen senere flyttet. Konventionen kom først til at gælde i Danmark 3. september 1953 - godt tre måneder efter flytningen.