Fanger vurderes gennem video

januaarip 12-at 2006 15:39

Grønlandske indsatte i Danmark må tilsyneladende i stigende grad finde sig i at blive afhørt ved hjælp af video, når deres sag skal behandles af kredsretterne.

Det vækker bekymring hos de indsattes bistandsværger, som mener, at det er en overfladisk måde at vurdere de indsatte på.

Hvert andet år har de indsatte ret til at få deres dom taget op til revision af kredsretten, som skal vurdere, om de er egnede til at blive sluset ud i samfundet igen. Ideelt set skal dét foregå i Grønland i en af kredsretterne i for eksempel Aasiaat, Paamiut eller Nuuk.

Men virkeligheden er anderledes. For den nye teknologi gør, at nu kan kredsdommer sidde i Aasiaat, mens den indsattes bisidder sidder i Nuuk - og den indsatte selv sidder i Herlev i TeleGreenlands hovedsæde i Danmark. Hele retsmødet foregår via video.

4000 kilometer væk fra Grønland skal den indsatte altså forklare overfor nogle videoskærme, hvordan han selv mener, at han er i stand til at begå sig i samfundet igen.

Ifølge de indsattes bistandsværger i Danmark er det ikke en betryggende måde at behandle sagerne på.

- Jeg synes først og fremmest, at det er bekymrende, siger Lena Christiansen, der har været bistandsværge i 13 år.

Sidste år afholdt retsvæsenet mindst 30 videomøder mellem Grønland og Danmark.

Bistandsværgerne mener, at der er tale om en stigning i forhold til tidligere - og det er ikke særlig godt, mener bistandsværge Katrine Kleist. Hun siger, at forbindelse mellem Grønland og Danmark tit er dårlig, og det gør den indsatte utryg.