Enoksen mødes med fiskere

januaarip 12-at 2006 15:32

Landsstyretoppen har valgt at afbryde en længe planlagt rundrejse med Royal Greenland til fabrikkerne i Tyskland og Polen.

Landsstyreformand Hans Enoksen er sur over, at Royal Greenland ikke har informeret sine ejere – altså Hjemmestyret – om de midlertidige lukninger af fabrikkerne i Qasigiannguit og Ilulissat.

Derfor tager Enoksen og hans kollega for fiskeri og fangst, Finn Karlsen, nu til Qasigiannguit i stedet for Wilhelmshaven i Tyskland.

Det er et slag i ansigtet på Royal Greenlands ledelse, der satsede på god dialog med det nye landsstyre.

Royal Greenland modtog besked i går om, at hverken Enoksen eller hans to kolleger Finn Karlsen og Josef Motzfeldt ville være at finde i flyet på vej til Wilhelmshaven torsdag aften. I stedet tager de nu hjem til Grønland fredag morgen og forsøger at berolige fiskerne i Qasigiannguit og Ilulissat.

Hans Enoksen forklarer overfor Radioavisen, at beslutningen skyldes en dårlig dialog med den hjemmestyreejede fiskekoncern.

- Royal Greenland bør informere sine ejere om fabrikslukningerne. Hvorfor skal vi høre hernede i Danmark, at to fabrikker nu skal lukke ned i tre måneder, siger Hans Enoksen som i dag var vært for Hjemmestyrets nytårsreception på Bryggen i København.

Og meget tyder da også på rigtig dårlig kommunikation imellem landsstyret og Royal Greenlands ledelse. Der er efter Radioavisens oplysninger blevet sendt et brev til erhvervsdirektoratet fra Royal Greenland, der orienterer om de nedlukningerne. Men det brev er tilsyneladende ikke nået frem til de rette personer i tide. Hans Enoksen hævder, at han først fik nys om fabrikslukningerne, da en fisker ringede personligt til ham tirsdag aften.

Landsstyreformandens beslutning om at rejse hjem til Grønland ærgrer Royal Greenlands bestyrelsesformand, Paviâraq Heilmann. Han erkender, at der har været kommunikationsbrister, men at han i dag har skabt, hvad han kalder for en god dialog med både landsstyreformanden og formanden for KNAPK.

- Vi skal nok finde frem til en løsning, der er brugbar for alle, siger Paviâraq Heilmann.

Når rundrejsen slutter på søndag, og han er tilbage i Grønland er det meningen, at han skal mødes med Hans Enoksen for – som det hedder – at aftale fælles spilleregler for kommunikationen mellem ejer og virksomhed.