Josef Motzfeldt talte om rejer i Hong Kong

decembarip 18-at 2005 12:36

Landsstyremedlemmet for Finanser og Udenrigsanliggender Josef Motzfeldt har de seneste dage deltaget i verdenshandelsorganisationen WTO’s møde i Hong Kong.

Et møde præget af interne stridigheder og voldsomme demonstrationer. Det lykkedes dog parterne i dag at blive enige om en sluterklæring. I erklæringen fastslås det, at eksportstøtten og lignende støtteordninger, herunder eksportkreditter, løbende skal udfases inden udgangen af 2013, hvilket den danske udenrigsminister, Per Stig Møller erklærede sig meget tilfreds med.

I WTO-sammenhæng går Grønland ind under betegnelsen ”små sårbare økonomier” og er som sådan i gruppe med 22 andre lande. Lande, der er afhængige af få eksportprodukter, ligger isolerede og ikke har de store muligheder for at ændre produktionen.

Under mødet i Hong Kong har Josef Motzfeldt holdt møder med repræsentanter fra Barbados, som er formand for gruppen af de små, sårbare økonomier.

Det blev også til et møde med en af stormagterne, nemlig USA, der tilkendegav sin støtte til det videre arbejde med at fremme samhandlen mellem de to lande under Joint Committee-regi.

- Jeg har også haft en snak med den danske fødevareminister Hans Chr. Schmidt om toldkontingentforhøjelsen ind til EU omkring ikke-forædlede reje-produkter angår, siger Josef Motzfeldt.

På grund af intense forhandlinger mellem grupper og lande, har landsstyremedlemmet ikke haft mulighed for at mødes med andre nationer.