Nyt tilbud til alle gravide

decembarip 12-at 2005 15:02

Direktoratet for sundhed har besluttet, at alle gravide fra d. 1 januar skal tilbydes en forebyggende undersøgelse for, om de har anlæg for to alvorlige og dødelige arvelige sygdomme, der forekommer med stor hyppighed i Grønland.

Det handler om en udbredt leversygdom og en stofskiftesygdom, som en arbejdsgruppe af læger i Grønland og forskere fra Københavns Universitet nu skal forsøge at begrænse.

-Hvis det viser sig, at forældrene er bærere af sygdommene tilbyder vi en fostervandsprøve, hvor man kan se om barnet er rask, anlægsbærer eller sygt, fortæller børnelæge ved Dronning Ingrids Hospital Britta Olsen.

Såfremt barnet er sygt vil lægerne tilbyde forældrene abort. Leversygdommen giver efter fødslen blandt andet gulsot, næseblod og hudkløe mens børn med stofskiftesygdommen får lav temperatur, grå hudkulør og besvær med at trække vejret. Der findes i dag ingen effektiv behandling af sygdommen, som har dødelig udgang. I visse områder har mere end en fjerdedel anlæg for leversygdommen, for stofskiftesygdommen er tallet cirka syv procent

Britta Olsen regner med, at man på lang sigt kan reducere risikoen betragteligt.