Forsker: Brug for ny rådgivning om hvaler

decembarip 08-at 2005 12:52

Rasmus Ole Rasmussen fra Roskilde Universitets Center er forfatter til en socio-økomisk analyse af fangererhvervet og dets fremtid.

Han anbefaler Hjemmestyret at nedsætte et såkaldt "co-management" rådgivningsorgan, bestående af fangere OG biologer. De skal så i fællesskab rådgive politikerne. Det vil skabe større ansvarsfølelse hos de to grupper, i stedet for at grave grøfter, mener Rasmus Ole Rasmussen.

- Problemet er jo, at man får trukket nogle skarpe fronter op. På en eller anden måde må man opbløde de fronter. Det har man andre steder erfaring med med det, der på engelsk hedder ”Co-management”, altså hvor både forvaltere og fangere eller fisker drøfter den aktuelle situation og tager en beslutning, som er forpligtende for begge parter. Det betyder, at hvis det går godt får begge parter æren, og går det galt får begge parter skylden, siger Rasmus Ole Rasmussen.

- Landsstyret står i det dilemma, at man har ikke den fulde biologiske dokumentation. Et Co-management arrangement mellem fangere og biologer kunne være en hensigtsmæssig måde at løse situationen på, mener Roskilde-forskeren.