Naturinstittutet tager nordpå for at se narhvalerne

decembarip 08-at 2005 09:18

Naturinstituttet har fået et tilbud om at tage med Landsstyremedlemmet for Fiskeri og Fangst, Finn Karlsen til Nordgrønland for at kigge på narhvalsbestanden, efter at Landsstyret har bevilget ekstra narhvalskvote til fangerne i nord.

Naturinstittutet har modtaget invitationen og vil tage med. Direktør Klaus Nygaard:

- Det er vi selvfølgelig glade for, men vi kan sige at videnskabeligt er der ikke nogen grund til tage af sted, dels er det meget mørkt, dels kan man ikke gennemføre en videnskabelig undersøgelse med så kort varsel og under de forhold der er der nu.

Formålet med turen er at komme i snak med befolkningen på tæt hold.

- Vi afholder nogle dialogmøder, dels med borgerne i Ilulissat og Uumannaq og eventuelt kan der blive et enkelt lystidstur ud i fjorden for at se på nogle af koncentrationerne af narhvaler. Men jeg vil understrege at selv om vi måtte møde for eksempel 2000 narhvaler, så vil det ikke kunne ændre vores rådgivning. Det betyder at man ikke kan bruge det at man ser mange hvaler et enkelt sted til ret meget i den biologiske rådgivning. Der skal større undersøgelser til.

Derfor håber Klaus Nygaard at Naturinstittutet kan får finansiel oppakning til undersøgelser næste år.

- Det handler både om en standardiseret tælling, som er planlagt i forvejen, men at også at man udvider det med en ekstra undersøgelse i Uummannaq området om efteråret.

Naturinstittutet vil komme i dialog med fangerne, men hvad kan de snakke om? Klaus Nygaard svarer:

- Vi kan jo dels udrede, hvis der sket misforståelser omkring forskellige spørgsmål. Det er jo altid godt at snakke sammen, samtale fremmer forståelsen, det er vores erfaring. Situationen er jo en "her og nu" situation, hvor følelserne er meget oppe at køre, så derfor synes vi at det er en god ide at vi viser at vi respekterer fangernes kritik og viser at vi tager den alvorligt.

Klaus Nygaard oplyser at der vil blive foretaget en videnskabelig undersøgelse i Uummannaq området næste år i november.