Ny hvalkvoter kan skade Grønlands image

Allattoq Karsten Sommer
decembarip 08-at 2005 06:32

Udvidelsen af narhvalskvoten, som landsstyret vedtog forleden, kan få en negativ indflydelse på Grønlands image ude i verden. Og ikke mindst i de hval-organisationer, som Grønland er repræsenteret i.

Adspurgt om dette forklarer direktør i Fangst- og Fiskeridirektoratet, Amalie Jessen, at det i sær kan gå hen og få konsekvenser i CITES, Fælleskommissionen om hvid- og narhvaler og NAMMCO, hvor medlemslandene stadig diskuterer hvorvidt narhvalfangster er for høje eller ej.

Desuden har IWC før truet lande med at overtage forvaltningen af småhvaler, hvis landene viste tegn på at de ikke selv formåede at gøre det.

Og sker der drastiske beslutninger om Grønlands narhvaler i Cites-regi, får det en afsmittende virkning i Canada, som Grønland deler narhvalbestande med.

CITES´ Animal Committee, der fører tilsyn med truede dyrearter på grund af handel, beordrede i foråret igangsættelse af en omfattende undersøgelse af narhvalens tilstand, både i Grønland og Canada. Denne proces er endnu ikke afsluttet, men den seneste kvoteforhøjelse på narhval i Grønland vil ikke hjælpe på situationen.