Nej til ringere pension

decembarip 06-at 2005 10:14

Hvis man skal have sin danske folkepension med til Grønland mener Dansk Folkeparti og Regeringen, at det samme skal gælde den anden vej. Det betyder at ældre grønlændere, der flytter til Danmark, skal have udbetalt den grønlandske pension. Men sådan spiller klaveret ikke mener tidligere hjælpepræst Kel Holm:

-Nej, det må være en spøg. Det er jo nærmest diskrimination.

For snart 7 år siden flyttede 71-årige Kel Holm til Danmark fra Grønland for at nyde sit otium efter mange års arbejde som hjælpepræst i Grønland. Og som det fremgår, mener han, at det er en overordentlig dårlig ide, hvis man i fremtiden bliver tvunget til at tage sin grønlandske pension med til Danmark.

Men hvad er egentlig forskellen på den grønlandske og danske pension? En enlig dansk folkepensionist uden supplerende indtægter modtager i alt 114.168 kroner om året. Til sammenligning modtager en pensionist i Grønland 88.812 kroner om året. Dvs. en kontant forskel på godt 2000 kroner om måneden. Det fremgår af et internt notat fra Folketinget i forbindelse med debatten om at danske pensionister skal flytte pensionen med til Grønland. Lidt mere kompliceret bliver det dog afhængig af om man har været tjenestemand eller eksempelvis er gift med en tidligere tjenestemand.

Af notatet fremgår også at landsstyret tidligere i år har tilkendegivet overfor regeringen, at Hjemmestyret ikke var interesseret i ændringer i den nuværende lovgivning, hvis det kommer til at betyde en forringelse for grønlandske pensionister, der flytter til Danmark.