Samfundstendens giver hårdere domme

decembarip 05-at 2005 13:50

Den 23-årige mand, der blev dømt til 10 års anbringelse i anstalt, er et eksempel på den trend, der florerer i det grønlandske retsvæsen.

Generelt er strafudmålingen blevet hårdere de seneste år. Det mener både politifuldmægtig ved Nuuk Politi Søren Jæger, og forsorgsfuldmægtig Inger Kreutzmann fra Kriminalforsorgen:

- I sin tid da Kriminalloven blev vedtaget, da gik man mere ud fra gerningsmandsprincippet. De seneste år er det blevet mere gerningsprincippet, man dømmer folk ud fra, siger forsorgsfuldmægtig, Inger Kreutzmann.

Det er i takt med samfundsudviklingen, at denne tendens har udviklet sig, vurderer Inger Kreutzmann:

- Det kommer til udtryk i folks retsbevidsthed. Blandt andet folks krav om, at der skal gives strengere foranstaltninger. Og det er især omkring personfarlig kriminalitet og gentagen kriminalitet, at der gives hårdere domme, forklarer hun.

Fuldmægtig Søren Jæger fra Nuuk Politi forklarer at 10 års anstaltsanbringelse er den maximale dom man kan få ifølge Grønlands lovgivning.

- At man har givet 10 års anstaltsanbringelse til den 23-årige drabsmand, er sket ud fra en individuel vurdering af sagen, siger Søren Jæger.

Manden er blevet mentalundersøgt og psykiateren har vurderet, at han ikke var utilregnelig i gerningsøjeblikket. Ifølge Søren Jæger er det grunden til at han ikke skal afsone i Danmark.

I Danmark ville manden have fået livstid for drabene på den 26-årige kvinde og hendes 6-årige datter. Men her i Grønland betyder dommen, at han kan få revurderet sagen efter lidt mere end 6 år med mulighed for prøveløsladelse.