Lars-Emil J. vil lempe hvalkvote

decembarip 05-at 2005 09:40

Siumuts politiske ordfører, Lars-Emil Johansen, lægger op til at lempe kvoteringen af narhvaler i strid med biologernes indstilling. Landsstyret skal i dag tage stilling til en eventuel forhøjelse af kvoten:

- Det jeg opfordrer Landsstyret til, det er at lade andre informationer, end de stringente biologiske indgå i deres vurderinger af kvotefastsættelser. Jeg anbefaler, at man prøver at lempe i forhold til den meget strenge biologiske rådgivning, der foreligger, på baggrund af iagttagelser, som folk i Nordgrønland gør sig i disse dage, siger Lars-Emil Johansen.

- Biologernes rådgivning er netop en rådgivning og ikke en religion. Biologernes viden er meget betydningsfuld, men det er fangernes viden også. Jeg opfordrer landsstyret til at koordinere disse to former for viden.

Lars-Emil Johansen foreslår en halvering i forhold til de historiske fangster fra før kvoteringen af narhvaler. Det skal følges op af en tænke- og iagttagelsespause for at få flere tilgængelige informationer, mener den politiske ordfører for Siumut.

- En halvering er en meget markant nedsættelse, siger Lars-Emil Johansen.

Direktør i Grønlands Naturinstitut, Klaus Nygaard, står helt uforstående over for Lars-Emil Johansens forslag.

- Den politisk vedtagne kvote for narhvaler ligger i forvejen langt over, hvad den biologiske rådgivning tilsiger. Så der er altså allerede taget andre hensyn end de biologiske. Fra biologisk side må vi fraråde en forhøjelse af kvoten for narhvaler, siger Klaus Nygaard.