10 år i anstalt for dobbeltdrab

decembarip 04-at 2005 17:26

Grønland har taget skridt til at dømme betydeligt hårdere i drabssager. Det er – om end på en tragisk baggrund – et stykke retshistorie, som signalerer, at de meget alvorlige drabssager ikke længere bliver tolereret med relativt milde domme.

En 23-årig ung mand er ved kredsretten i Upernavik blev dømt til 10 års anbringelse på anstalt for at have dræbt en 26-årig kvinde og hendes 6-årige datter natten til den 14. maj i år i bygden Kangersuatsiaq i Nordgrønland.

Radioavisen kontaktede i dag stationsleder Tom Ostermann i Upernavik, der kan fortælle, at denne dom er udtryk for et stykke retshistorie.

Vi står nu med en dom, som er skærpet betydeligt i forhold til tidligere praksis for drab, der hidtil har kunnet givet op til 5 år i anstalt, fortæller Tom Ostermann til Radioavisen.

Skærpelsen i denne sag kommer ind, fordi kredsretten besluttede, at hvert af de to drab på grund af omstændighederne skulle takseres med 5 år. Altså i alt 10 år på anstalt. Kredsretten tog i denne sag den grønlandske Kriminallovs Paragraf 102, stykke 1 i anvendelse. Den siger, at man her kan dømme en person i højst 10 år. Det er ikke tidligere sket her i landet.

Dommen signaler hermed helt klart, at det skal koste noget, hvis man begår dobbeltdrab i Grønland.

Forud for denne dom var praksis, at kredsretterne i særlige alvorlige drabssager kunne dømme en sigtet til tidsubestemt anbringelse . Dog kan afgørelser af denne type tages op til fornyet afgørelse, slutter stationsleder Tom Ostermann, som ikke vil kommentere de nærmere omstændigheder bag selve drabene