Baggrund: Nordlysets fødsel

novembarip 24-at 2005 13:53

I morgen får vi svaret på det hele Grønland venter på.

Hvem er de nye landsstyremedlemmer? Det eneste vi er sikre på, er at personerne skal findes indenfor Siumut, IA og Atassut.

Og mens vi venter, så lad os kaste et blik på det forløb, der gjorde, at vi for første gang i Hjemmestyrets historie får en koalition mellem tre partier.

Meningsmålingerne, analyser og exit polls – alle tog de fejl af vælgernes dom. Det stod klart dagen derpå, den 16. november, da valgresultatet endelig stod klart.

Demokraterne gik godt nok frem som forventet, men IA fik ikke nok mandater til at danne flertal sammen med Per Berthelsen og Co.

Atassut stod med nøglen til det nye landsstyre, og de valgte hurtigt at bruge nøglen til at låse døren op til et samarbejde med Siumut. Et par dage senere bankede også IA på Hans Enoksens dør, selvom Josef Motzfeldt i valgkampens slutspurt udelukkede ethvert samarbejde med Siumut.

Grundstenene til Nordlys-koalitionen, som Josef Motzfeldt døber samarbejdet, lægges i weekenden efter valget, og rammeaftalen kom på plads mandag-tirsdag i denne uge. Men først efter at knuderne på børne- og ungeområdet blev løst.

Men knap er løsningen fundet, før der opstår nye forhindringer. Siumut vil nemlig have fire landsstyreposter ud af otte. Det efterlader IA og Atassut med hver to taburetter, men det er IA’s Josef Motzfeldt mildt sagt ikke begejstret for.

Det bliver nu alligevel som Siumut siger, og i går kunne vi her i Radioavisen, så præsentere arbejdsfordelingen i Nordlys-koalitionen. Siumut sætter sig på formandskabet, Kultur-, Infrastruktur- og Familie-områderne.

IA beholder Økonomi- og Sundhedsområdet, mens Atassut skal finde landsstyremedlemmer til taburetterne på Fiskeri- og Erhvervsposterne.

Stridighederne bilægges og koalitionsaftalen finpudses, godkendes af partierne hovedbestyrelser og landstingsgrupper.

Tilbage er så kun at vente på, at Hans Enoksen, Finn Karlsen og Josef Motzfeldt forsegler samarbejdsaftalerne med deres underskrifter.

Det sker i morgen klokken 14.