Ny skole for ordblinde

novembarip 17-at 2005 10:44

Her til morgen startede et spændende initiativ i Narsaq. Der er oprettet en skole for ordblinde.

36-årige Marit Eliassen kan ikke skrive, men hun kan læse. Hun har tilmeldt sig til Ordblindeskolen i Narsaq som startede her til morgen, da hun er blevet opfordret. Hun har ikke vidst, at hun er ordblind.

- Nu forstår jeg, at jeg er ordblind. Vores lærer indledte med at forklare os, at nogle ordblinde kan læse men ikke skrive og omvendt. Det er dejligt for mig at se, at jeg ikke er alene med mine problemer. Jeg sov dårligt i nat af bare spændning, siger hun.

- Det betyder meget, at ordblinde selv gør noget for at gøre opmærksom på at de ikke kan læse som voksen. Samtidig må forældrene med ordblinde børn stå frem og kræve specialundervisning, siger Karen Nielsen, som skal undervise de ordblinde voksne i Narsaq.

Karen Nielsen har været lærer på Ordblinde Instituttet i København i over 20 år. Hun bor nu i Narsaq med sin mand. Hun skal undervise ordblinde sammen med lederen fra Voksen Skolen, psykogen i byen og en tolk.

Karen Nielsen siger også, at ingen ordblinde tør stå frem og sige, at de ikke kan skrive og læse. De skjuler ofte deres handicap i mange år. De tror de er dumme, de har på et tidligt tidspunkt i skolen mistet deres selvtillid.

Også borgmester Kiista P. Isaksen siger, at det er vigtigt, at dem som ikke kan skrive og læse kommer frem nu og udnytter den skole som er startet i dag i Narsaq.

Det første modul af undervisningen skal vare indtil slutningen af december.